hidratare dex - definiţie, sinonime, conjugare
HIDRATÁ, pers. 3 hidratează, vb. I. Refl. (Despre substanţe chimice) A se combina cu apă. ♦ (Despre corpuri solide) A absorbi apă prin adeziune. – Din fr. hydrater.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HIDRATÁRE, hidratări, s.f. Acţiunea de a se hidrata şi rezultatul ei. ♦ Interacţiune între particulele unei substanţe dizolvate şi moleculele de apă, însoţită de degajare de căldură. ♦ (Med.) Introducere de apă în organism, care se efectuează în caz de hemoragii, vărsături etc. – V. hidrata.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A HIDRAT//Á~éz tranz. A face să se hidrateze. /<fr. hydrater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE HIDRAT//Á pers. 3 ~eáză intranz. (despre substanţe chimice sau despre unele corpuri solide) A absorbi apa prin adeziune; a se combina cu apa. [Sil. hi-dra-] /<fr. hydrater
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

HIDRATÁ vb. I. refl. (Despre substanţe chimice) A se combina cu apa. ♦ A absorbi apa în interiorul său prin adeziune. [Cf. fr. hydrater].
(Dicţionar de neologisme)

HIDRATÁRE s.f. Acţiunea de a hidrata şi rezultatul ei. ♦ (Med.) Introducere de apă în organism în caz de hemoragii, vărsături etc. ♦ (Biol.) Creşterea cantităţii de apă din organismele vegetale. [< hidrata].
(Dicţionar de neologisme)

HIDRATÁ vb. refl. (despre substanţe chimice) 1. a se combina cu apă. 2. a absorbi apa în interiorul său prin adeziune. (< fr. hydrater)
(Marele dicţionar de neologisme)

HIDRATÁRE s. f. 1. faptul de a se hidrata. 2. introducere de apă în organism în caz de hemoragii, vărsături etc. 3. creştere a cantităţii de apă din organismele vegetale. (< hidrata)
(Marele dicţionar de neologisme)

hidratá vb. (sil. -dra-), ind. prez. 3 sg. hidrateáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

hidratáre s. f. (sil. -dra-), g.-d. art. hidratării; pl. hidratări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
A hidrata ≠ a deshidrata
(Dicţionar de antonime)

A se hidrata ≠ a se dehidrata
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: hi hid hidr hidra hidrat

Cuvinte se termină cu literele: re are tare atare ratare