himenoptere dex - definiţie, sinonime, conjugare

himenoptere

himenopter himenoptere
HIMENOPTÉR, himenoptere, s.n. (La pl.) Ordin care cuprinde insecte cu două perechi de aripi membranoase, cu metamorfoză completă, femelele având la vârful abdomenului un ac cu venin, şi care trăiesc adesea organizate în colonii; (şi la sg.) insectă care face parte din acest ordin. – Din fr. hyménoptères.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HIMENOPTÉR n. 1) la. pl. Ordin de insecte cu două perechi de aripi membranoase transparente (femela purtând în extremitatea posterioară a corpului un ac veninos) care trăiesc, de obicei, în colonii (reprezentanţi: albina, viespea etc.). 2) Insectă din acest ordin. [Sil. -no-pter] /<fr. hyménoptere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

HIMENOPTÉRE s.n.pl. Ordin de insecte cu metamorfoza completă, cu două perechi de aripi, femeia având un organ în formă de ac, cu venin; (la sg.) insectă din acest ordin. [< fr. hyménoptères, cf. gr. hymen – membrană, pteron – aripă].
(Dicţionar de neologisme)

HIMENOPTÉRE s. n. pl. ordin de insecte cu metamorfoza completă, cu două perechi de aripi membranoase, transparente şi foarte fine, femela având un organ în formă de ac, cu venin. (< fr. hyménoptères)
(Marele dicţionar de neologisme)

himenoptér s. n. (sil. mf. -pte-), pl. himenoptére
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: hi him hime himen himeno

Cuvinte se termină cu literele: re ere tere ptere optere