hinterland dex - definiţie, sinonime, conjugare

hinterland

HÍNTERLAND, hinterlanduri, s.n. 1. Regiune relativ rigidă din punct de vedere tectonic, situată în spatele unui sistem muntos cutat. 2. Teritoriu care gravitează spre un centru economic. 3. Regiune învecinată cu un teritoriu ocupat, folosită ca bază a unor acţiuni expansioniste; p. ext. coloniile şi ţările dependente de metropolă. – Din germ. Hinterland.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HÍNTERLAND s.n. Regiune învecinată cu un teritoriu dominat de un stat imperialist şi folosită ca bază a unor acţiuni expansioniste; (p. ext.) coloniile şi ţările dependente de metropolă. [Pl. -duri, -de. / cf. germ. Hinterland < hinter – în spate, Land – teritoriu].
(Dicţionar de neologisme)

HÍNTERLAND s. n. 1. regiune învecinată cu un teritoriu dominat de un stat imperialist şi folosit ca bază a unor acţiuni expansioniste; (p. ext.) coloniile şi ţările dependente de metropolă. ♢ regiune în spatele unui port din care provin produsele exportate sau în care se expediază mărfurile importate. 2. bloc continental, rigid din punct de vedere tectonic, care mărgineşte un geosinclinal şi care, când acesta intră în faza de orogeneză, rămâne în spatele sistemului muntos. (< germ. Hinterland)
(Marele dicţionar de neologisme)

hínterland s. n., pl. hínterlanduri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: hi hin hint hinte hinter

Cuvinte se termină cu literele: nd and land rland erland