hiperbolă dex - definiţie, sinonime, conjugare

hiperbolă

HIPÉRBOLĂ, hiperbole, s.f. 1. (Mat.) Curbă reprezentând locul geometric al punctelor dintr-un plan pentru care diferenţa distanţelor faţă de două puncte fixe, numite focare, este constantă. 2. Figură de stil care constă în exagerarea mărimii, importanţei etc. reale a lucrurilor. [Var.: ipérbolă s.f.] – Din fr. hyperbole.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HIPÉRBOL//Ă1 ~e f. mat. Curbă formată din ansamblul punctelor unui plan pentru care diferenţa distanţelor faţă de două puncte fixe, numite focare, este constantă. /<lat., fr. hyperbole
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

HIPÉRBOL//Ă2 ~e f. Figură de stil constând în exagerarea realităţii, folosind expresii şi imagini sugestive, pentru a impresiona mai puternic. /<lat., fr. hyperbole
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

HIPÉRBOLĂ s.f. 1. Figură de stil prin care se exagerează realitatea, folosindu-se expresii şi imagini sugestive pentru a impresiona mai puternic. 2. Curbă care reprezintă locul geometric al punctelor dintr-un plan a căror diferenţă a distanţelor la două puncte fixe (focare) este constantă. [Var. iperbolă s.f. / < fr. hyoerbole, lat., gr. hyperbole].
(Dicţionar de neologisme)

HIPÉRBOLĂ s. f. 1. figură de stil, constând în folosirea unor expresii şi imagini exagerate, pentru a reda mai plastic ideea şi a impresiona mai puternic. 2. curbă loc geometric al punctelor dintr-un plan, a căror diferenţă a distanţelor la două puncte fixe (focare) este constantă. (< fr. hyperbole)
(Marele dicţionar de neologisme)

hipérbolă s. f., g.-d. art. hipérbolei; pl. hipérbole
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: hi hip hipe hiper hiperb

Cuvinte se termină cu literele: la ola bola rbola erbola