hiperurbanism dex - definiţie, sinonime, conjugare

hiperurbanism

[Sinonime]
HIPERURBANÍSM, hiperurbanisme, s.n. Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenţiei vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară; formă care rezultă din acest fenomen. – Din fr. hyperurbanisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HIPERURBANÍSM ~e n. 1) Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenţiei vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară. 2) Formă care rezultă din acest fenomen. /<fr. hyperurbanisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

HIPERURBANÍSM s.n. Schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greşite şi din dorinţa de a-l face să aibă un aspect mai literar; hipercorectitudine. [< fr. hyperurbanisme, cf. gr. hyper – în exces, lat. urbs – oraş].
(Dicţionar de neologisme)

HIPERURBANÍSM s. n. schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greşite şi din dorinţa de a-l face să aibă un aspect mai literar; formă care rezultă din această schimbare. (< fr. hyperurbanisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

hiperurbanísm s. n. (sil. mf. -per-), pl. hiperurbanísme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
HIPERURBANÍSM s. (LINGV.) hipercorectitudine, formă hipercorectă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: hi hip hipe hiper hiperu

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism anism banism