hlamidă dex - definiţie, sinonime, conjugare

hlamidă

[Sinonime]
HLAMÍDĂ, hlamide, s.f. 1. Mantie făcută dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă albă sau roşie, prinsă cu o agrafă pe umăr, purtată de vechii greci şi romani în călătorii, la festivităţi etc. 2. Mantie împărătească sau arhierească la bizantini. – Din (1) fr. chlamyde, (2) sl. hlamida.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HLAMÍD//Ă ~e f. 1) (în antichitatea greacă şi romană) Mantie confecţionată dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă de culoare albă sau roşie, purtată la ceremonii sau în călătorii, fiind prinsă cu o agrafă pe umăr. 2) (în Imperiul bizantin) Mantie împărătească sau arhierească. /<sl. hlamida, fr. chlamyde
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

hlamídă (hlamíde), s.f. – Mantie. – 2. Mantie împărătească. Ngr. χλαμύδα, în parte prin intermediul sl. chlamida (sec. XVII) şi modern din fr. chlamyde, cu primul sens.
(Dicţionarul etimologic român)

HLAMÍDĂ s.f. Mantie de formă dreptunghiulară din stofă purtată pe umăr de vechii greci şi romani. [< lat., gr. chlamys, cf. fr. chlamyde].
(Dicţionar de neologisme)

HLAMÍDĂ s. f. mantie amplă, purtată de vechii greci şi romani, fără mâneci, dreptunghiulară, prinsă cu o agrafă pe piept sau pe umăr. (< fr. chlamyde)
(Marele dicţionar de neologisme)

hlamídă s. f., g.-d. art. hlamídei; pl. hlamíde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
HLAMÍDĂ s. mantie, (rar) purpură, (înv.) plaşcă. (~ împărătească.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: hl hla hlam hlami hlamid

Cuvinte se termină cu literele: da ida mida amida lamida