holbat dex - definiţie, sinonime, conjugare
HOLBÁ, holbez, vb. I. Tranz. A face ochii mari, a-i deschide tare (de mirare, uimire, spaimă etc.). ♦ Refl. A se uita la cineva sau la ceva cu ochii măriţi de curiozitate, de spaimă etc.; a se zgâi. – Din lat. volvere.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

HOLBÁT, -Ă, holbaţi, -te, adj. (Despre ochi) Care este căscat, boldit, zgâit, bulbucat, boboşit, bolboşat; (despre fiinţe) cu ochii căscaţi. – V. holba.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A HOLB//Á ~éz tranz. (ochii) A deschide larg (de mirare, de spaimă etc.). /<lat. volvere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE HOLB//Á mă ~éz intranz. A se uita cu ochii larg deschişi (şi cu prea mare curiozitate); a se zgâi. /<lat. volvere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

holbá (holbéz, holbát), vb. – A face ochii mari, a se zgîi. – Var. (în)holbi, înholba. Mr. volbu, vulbare. Lat. volvĕre (Tiktin; DAR; Pascu, I, 188; Candrea; Scriban); cu o alterare care nu a fost suficient explicată; cf. volbură. Ar putea fi şi o creaţie expresivă, paralelă cu bulb(uc)a. Aşa cum este holboacă faţă de bolboacă şi holboană faţă de bolboană. – Der. holban, s.m. (persoană care se lasă surprinsă cu uşurinţă); ghiolbană, s.f. (femeie cu ochii mari).
(Dicţionarul etimologic român)

holbá vb., ind. prez. 1 sg. holbéz, 3 sg. şi pl. holbeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
HOLBÁ vb. 1. a (se) bulbuca, a (se) căsca, a (se) mări, a (se) umfla, a (se) zgâi, (pop. şi fam.) a (se) beli, a (se) bleojdi, (pop.) a (se) boboşa, a (se) bolboşa, (reg.) a (se) boldi, a (se) bolovăni, (Transilv.) a (se) zgăura, (Ban.) a (se) zgâmboia. (A-şi ~ ochii.) 2. a se chiorî, a se zgâi, (reg.) a se hlizi. (Ce te ~ aşa la mine?)
(Dicţionar de sinonime)

HOLBÁT adj. bulbucat, căscat, mare, mărit, umflat, zgâit, (rar) bălăbănos, (pop. şi fam.) belit, bleojdit, (pop.) boboşat, bolboşat, boldit, (reg.) măciuliat. (Cu ochii ~ţi.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A holba ≠ a miji
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ho hol holb holba

Cuvinte se termină cu literele: at bat lbat olbat