iarovizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
IAROVIZÁ, iarovizez, vb. I. 1. Refl. (Despre plante) A trece prin stadiul de iarovizare. 2. Tranz. A supune seminţele procesului de iarovizare. – Din rus. iarovizirovat\'.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IAROVIZÁRE, iarovizări, s.f. 1. Unul dintre stadiile de dezvoltare individuală a plantelor, care urmează imediat după germinaţie şi care se desfăşoară, în afară de alte condiţii, la o temperatură specifică fiecărei plante. 2. Procedeu agrotehnic de tratare a seminţelor plantelor de cultură înainte de însămânţare, care face ca plantele să răsară mai devreme, să se dezvolte mai repede şi să dea recolte mai bogate. – V. iaroviza. Cf. rus. i a r o v i z a ţ i i a.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A IAROVIZ//Á ~éz tranz. (despre seminţe, plante) A supune procesului de iarovizare. /<rus. iarovizirovat\'
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IAROVIZ//ÁRE ~ări f. Procedeu de tratare a seminţelor plantelor de cultură înainte de reînsămânţare, pentru a grăbi răsărirea şi a asigura o mai bună dezvoltare a lor. /<rus. iarovizatiia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IAROVIZÁ vb. I. tr., refl. (Despre seminţe, plante) A supune sau a fi supus procesului de iarovizare. [Cf. rus. iarovizaţiia < iarovoi – de primăvară].
(Dicţionar de neologisme)

IAROVIZÁRE s.f. 1. (Biol.) Stadiu de dezvoltare a unei plante, care urmează imediat după germinaţie, desfăşurându-se în condiţii de temperatură specifice fiecărei plante. 2. Tratare a seminţelor în vederea scurtării perioadei de vegetaţie a plantelor, a sporirii producţiei şi a obţinerii de noi soiuri. [Cf. rus. iarovizaţiia].
(Dicţionar de neologisme)

IAROVIZÁ vb. tr., refl. (despre seminţe, plante) a supune, a fi supus procesului de iarovizare; a vernaliza. (< rus. jarovizirovati)
(Marele dicţionar de neologisme)

IAROVIZÁRE s. f. 1. stadiu de dezvoltare a unei plante, care urmează imediat după germinaţie, desfăşurându-se în condiţii de temperatură specifice. 2. tratarea seminţelor în vederea scurtării perioadei de vegetaţie a plantelor, a sporirii producţiei şi a obţinerii de noi soiuri. (după rus. jarovizaţiia)
(Marele dicţionar de neologisme)

iarovizá vb. (sil. ia-), ind. prez. 1 sg. iarovizéz, 3 sg. şi pl. iarovizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

iarovizáre s. f. (sil. ia-), g.-d. art. iarovizării; pl. iarovizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ia iar iaro iarov iarovi

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare vizare