iconografie dex - definiţie, sinonime, conjugare

iconografie

ICONOGRAFÍE, iconografii, s.f. 1. Disciplină care se ocupă cu studiul operelor realizate în diverse arte plastice; studiu al operelor de acest fel privitoare la un anumit subiect. 2. Totalitatea imaginilor documentare referitoare la o epocă, la o problemă, la o localitate etc. ♦ Colecţie de portrete ale oamenilor celebri. – Din fr. iconographie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ICONOGRAFÍE f. 1) Ştiinţă care se ocupă cu studiul operelor din domeniul artelor plastice. 2) Ansamblul imaginilor legate de un anumit subiect sau epocă. [G.-D. iconografiei; Sil. -no-gra-] /<fr. iconographie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ICONOGRAFÍE s.f. Disciplină care se ocupă cu descrierea şi studiul operelor realizate în diverse arte plastice; studiu al operelor de artă plastică cu o anumită tematică. ♦ Colecţie de imagini, de reprezentări referitoare la un anumit subiect (o personalitate, o epocă, o temă etc.). ♦ Totalitatea reproducerilor de portrete care ilustrează o lucrare (ştiinţifică). [Gen. -iei. / < fr. iconographie, cf. lat. iconographia < gr. eikon – imagine, graphia – scriere].
(Dicţionar de neologisme)

ICONOGRAFÍE s. f. 1. disciplină care studiază operele realizate în diverse arte plastice. 2. ansamblu de imagini referitoare la o anumită temă, epocă, problemă etc. ♢ totalitatea reproducerilor de portrete care ilustrează o carte. (< fr. iconographie)
(Marele dicţionar de neologisme)

iconografíe s. f., pl. iconografíi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ic ico icon icono iconog

Cuvinte se termină cu literele: ie fie afie rafie grafie