icre dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÍCRĂ, icre, s.f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de peşte. ♢ Icre negre = icre de culoare cenuşiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roşie-portocalie, produse de unii peşti din Oceanul Pacific. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÍCR//Ă ~e f. mai ales la pl. Ouşoare pe care le depun unele animale acvatice, în special peştii. ♢ ~e negre icre de culoare neagră, de morun, de nisetru sau de păstrugă, apreciate ca delicatesă. ~e roşii (sau de Manciuria) icre de culoare roşie-portocalie ale unor peşti din mările Extremului Orient, apreciate ca delicatesă. [Sil. i-cră] /<sl. ikra
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ícre s.f. pl. – Denumire generică pentru ovulele de peşte, caviar. – 2. Corp sau masă care prezintă consistenţa icrelor; se spune mai ales despre partea moale a pulpei piciorului. – 3. (Arg.) Bombă, bombardament. Sl. ikra (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Miklosich, Lexicon, 255; Meyer 158; Conev 87), cf. bg., sb., cr., pol., rus., mag., alb. ikra. – Der. icros, adj. (cu multe icre); icr(e)ană, s.f. (femelă de sturion).
(Dicţionarul etimologic român)

ícră s. f. (sil. -cră), pl. ícre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ICRĂ, icre, s.f. (În special la pl.) Denumire generică pentru ouăle peştilor; în expr. salată de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de ştiucă) emulsionate sub formă de spumă albă, cu adaos de diverse ingrediente (ceapă tocată, măsline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub formă de pastă sărată, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata făcută din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar roşu = icre mari de până la 7 mm diametru, de culoare roşiatică, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca şi caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cegă, păstrugă ş.a.)
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
ICRE NÉGRE s. pl. caviar.
(Dicţionar de sinonime)

ÍCRĂ s. v. pulpă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ic icr

Cuvinte se termină cu literele: re cre