ieri dex - definiţie, sinonime, conjugare

ieri

IERI adv. 1. În ziua precedentă (faţă de cea în curs); în ajun. ♢ Ieri-noapte (sau -dimineaţă, -seară etc.) = în noaptea (sau dimineaţa, seara etc.) premergătoare celei de astăzi. De azi, de ieri sau de ieri, de alaltăieri = de curând, de puţină vreme. Mai (sau ca) ieri-alaltăieri sau mai (ori ca) ieri = de curând, zilele trecute. ♢ Expr. A căuta ziua de ieri = a căuta ceva ce nu mai există, ce nu mai poate fi găsit. 2. În trecut (de obicei în trecutul apropiat). – Lat. heri.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IERI adv. În ziua premergătoare celei de azi. ♢ De ~, de alaltăieri de puţină vreme; de curând. Mai ~ nu demult; câteva zile în urmă. [Monosilabic] /<lat. héri
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

iéri adv. – În ziua precedentă. – Var. aieri. – Mr. a(i)eri, megl., istr. ieri. Lat. hĕri (Puşcariu 707; Candrea-Dens., 809; REW 4115a; DAR), cf. it. ieri (sicil. ajeri), prov. er, fr. hier, cat. ahir, sp. ayer. Aier, considerat în general der. de la ad heri (Candrea-Dens., 810; Pascu, I, 28), poate să fi primit acel a- propriu formaţiunilor adv., cf. acasă aminte, etc.
(Dicţionarul etimologic român)

ieri-dimineáţă adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ieri adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ieri-noápte adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ieri-seáră adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
Ieri ≠ astăzi, azi, mâine
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ie ier

Cuvinte se termină cu literele: ri eri