igienă dex - definiţie, sinonime, conjugare

igienă

IGIÉNĂ s.f. 1. Ramură a medicinii care elaborează normele de apărare a sănătăţii oamenilor şi formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependenţei şi interacţiunii dintre om şi mediul înconjurător, a condiţiilor de trai, precum şi a relaţiilor sociale şi de producţie. 2. Ansamblu de reguli şi de măsuri practicate pe care cineva le respectă pentru a-şi păstra sănătatea. [Pr.: -gi-e-. – Var.: higiénă s.f.] – Din fr. hygiène.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IGIÉNĂ f. 1) Ramură a ştiinţei medicale care studiază mijloacele de ocrotire a sănătăţii omului şi de prevenire a bolilor. 2) Ansamblul principiilor şi măsurilor practice de păstrare a sănătăţii. [G.-D. igienei; Sil. -gi-e-] /<fr. hygiene
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IGIÉNĂ s.f. Ramură a medicinii care studiază mijloacele de păstrare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor. ♦ Ansamblu de reguli şi de măsuri menite să apere sănătatea. [Pron. -gi-e-, gen. -nei, var. higienă s.f. / < fr. hygiène, cf. gr. hygieina – sănătate].
(Dicţionar de neologisme)

IGIÉNĂ s. f. ramură a medicinei umane care studiază mijloacele de păstrare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor. ♢ ansamblu de reguli şi de măsuri menite să apere sănătatea. (< fr. hygiène)
(Marele dicţionar de neologisme)

igiénă s. f. (sil. -gi-e-), g.-d. art. igiénei
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ig igi igie igien

Cuvinte se termină cu literele: na ena iena giena