ilegal dex - definiţie, sinonime, conjugare

ilegal

[Sinonime]
ILEGÁL, -Ă, ilegali, -e, adj. 1. Care nu este în conformitate cu legea, care încalcă legea. 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autorităţile unei ţări, care desfăşoară în ascuns o activitate (politică); p. ext. care serveşte acestei activităţi; conspirativ, clandestin. – Din fr. illégal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ILEGÁL1 adv. În mod tainic; pe ascuns. /<fr. illégal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ILEGÁL2 ~ă (~i, ~e) 1) Care nu este legal; contrar legii; nelegal. Teze ~e. 2) (despre guvernare, organizaţii, activităţi etc.) Care nu este recunoscut de lege sau de autorităţi; neadmis de lege; clandestin; conspirativ. /<fr. illégal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ILEGÁL, -Ă adj. 1. Care nu este în conformitate cu legea; nelegal. 2. Care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autorităţile unei ţări, care desfăşoară în ascuns o activitate (politică); (p. ext.) clandestin, conspirativ. [Cf. illégal, it. illegale, lat. illegalis].
(Dicţionar de neologisme)

ILEGÁL, -Ă adj. 1. care nu este în conformitate cu legea; nelegal. 2. care nu este recunoscut, admis de lege; (p. ext.) clandestin, conspirativ. (< fr. illégal, lat. illegalis)
(Marele dicţionar de neologisme)

ilegál adj. m. legal
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ILEGÁL adj. 1. clandestin, ilicit, nelegal. (Comerţ ~.) 2. ilicit, incorect, necinstit, necorect, nelegal, neonest, (livr.) oneros, (fig.) murdar, necurat. (O afacere ~.) 3. clandestin, conspirativ, secret, (fig.) subteran. (O organizaţie ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Ilegal ≠ legal, licit
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: il ile ileg ilega

Cuvinte se termină cu literele: al gal egal legal