ilustrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ILUSTRÁ, ilustrez, vb. I. 1. Tranz. A lămuri mai bine o problemă prin exemple, prin fapte, prin gesturi. ♦ A reprezenta (printr-un desen, printr-o imagine etc.). 2. Refl. A se remarca, a se distinge într-un anumit domeniu. 3. Tranz. A împodobi cu ilustraţii o carte, un text etc. – Din fr. illustrer, lat. illustrare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ILUSTRÁT, -Ă, ilustraţi, -te, adj., s.f. 1. Adj. Cu ilustraţii. 2. S.f., adj.f. (Carte poştală) care are pe una dintre feţe o imagine (fotografiată sau desenată). – V. ilustra. Cf. fr. i l l u s t r é.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ILUSTR//Á ~éz tranz. 1) (probleme, teze, teorii etc.) A clarifica prin exemple; a exemplifica. 2) (cărţi, texte etc.) A înzestra cu ilustraţii. 3) (idei, planuri) A reprezenta printr-un desen sau printr-o imagine. /<fr. illustrer, lat. illustrare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ILUSTR//Á mă ~éz intranz. (despre persoane) A deveni ilustru; a se manifesta în mod deosebit; a se distinge; a se remarca; a excela; a se evidenţia. /<fr. illustrer, lat. illustrare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ILUSTRÁ//T ~tă (~ţi, ~te) Care este cu ilustraţii. /<fr. illustré
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ILUSTRÁ vb. I. 1. tr. A lămuri, a clarifica o problemă prin exemple, prin gesturi etc. 2. refl. A se distinge, a se remarca, a ajunge celebru. 3. tr. A împodobi cu ilustraţii o carte, un text. ♦ A reprezenta. [< fr. illustrer, cf. it., lat. illustrare].
(Dicţionar de neologisme)

ILUSTRÁ vb. I. tr. 1. a lămuri, a clarifica o problemă prin exemple, gesturi etc. 2. a împodobi un text cu ilustraţii. ♢ (despre desene, imagini) a reprezenta. II. refl. a se distinge, a deveni ilustru. (< fr. illustrer, lat. illustrare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ilustrá vb., ind. prez. 1 sg. ilustréz, 3 sg. şi pl. ilustreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ILUSTRÁ vb. 1. v. exemplifica. 2. a imagina, a înfăţişa, a reprezenta. (Acest desen ~ ...) 3. v. marca. 4. v. remarca.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: il ilu ilus ilust ilustr

Cuvinte se termină cu literele: at rat trat strat ustrat