iluzionism dex - definiţie, sinonime, conjugare

iluzionism

[Sinonime]
ILUZIONÍSM s.n. 1. Profesiunea iluzionistului; spectacol, număr prezentat de iluzionist; scamatorie. 2. Ansamblu de procedee tehnice în artele plastice menite să creeze iluzia realităţii până la confundarea operei de artă cu obiectul reprezentat. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. illusionnisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ILUZIONÍSM n. 1) Acţiune pe care o prezintă un actor de circ, fiind bazată pe agerimea mâinilor şi pe dibăcia mişcărilor; scamatorie. 2) Iscusinţa de a prezenta astfel de acţiuni. 3) Spectacol sau număr în care se prezintă asemenea acţiuni. 4) Ansamblu de procedee tehnice folosite în arta plastică pentru a crea iluzia realităţii. /<fr. illusionnisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ILUZIONÍSM s.n. 1. Profesiunea iluzionistului; scamatorie. 2. (Arte) Ansamblu de procedee tehnice care urmăresc să creeze iluzia realităţii. [< fr. illusionnisme].
(Dicţionar de neologisme)

ILUZIONÍSM s. n. 1. profesiunea iluzionistului. ♢ prestidigitaţie. 2. (în artele plastice) ansamblu de procedee tehnice care urmăresc să creeze iluzia realităţii. 3. tendinţă psihologică de a explica un fenomen prin iluziile pe care acesta le provoacă. (< fr. illusionnisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

iluzionísm s. n. (sil. -zi-o-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ILUZIONÍSM s. v. scamatorie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: il ilu iluz iluzi iluzio

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism onism ionism