imersiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

imersiune

[Sinonime]
IMERSIÚNE s.f. 1. Afundare parţială sau totală a unui corp într-un lichid; stare a unui corp afundat într-un lichid. 2. Pătrundere a unui corp ceresc în conul de umbră al altui corp ceresc. [Pr.: -si-u-. – Var.: imérsie s.f.] – Din fr. immersion, lat. immersio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMERSIÚNE f. Intrare a unui corp ceresc în umbra altuia corp ceresc. [G.-D. imersiunii; Sil. -si-u-] /<fr. immersion, lat. immersio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMERSIÚNE s.f. 1. Afundare a unui corp într-un lichid; stare în care se află un asemenea corp; submersiune. ♦ Metodă de lucru în microscopie constând din introducerea între obiectiv şi lamela care acoperă obiectul a unei picături de lichid transparent pentru a spori puterea de separare a microscopului. 2. Intrare a unui corp ceresc în conul de umbră al unui alt corp. [Pron. -si-u-, var. imersie s.f. / cf. fr. immersion, lat. immersio].
(Dicţionar de neologisme)

IMERSIÚNE s. f. 1. cufundare a unui corp într-un lichid; stare în care se află un asemenea corp. ♢ (în microscopie) introducerea între obiectiv şi lamela care acoperă obiectul a unei picături de lichid pentru a spori puterea de separare a microscopului. 2. intrare a unui corp ceresc în conul de umbră al unui alt corp ceresc. (< fr. immersion, lat. immersio)
(Marele dicţionar de neologisme)

imersiúne s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. imersiúnii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMERSIÚNE s. v. scufundare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: im ime imer imers imersi

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune rsiune