imobilizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
IMOBILIZÁ, imobilizez, vb. I. Tranz. A aduce pe cineva sau ceva în stare de nemişcare, de neclintire, a face să nu se mai poată mişca, să nu mai poată acţiona. ♦ A investi mari disponibilităţi într-o întreprindere, într-o afacere (scoţându-le din circuitul normal). – Din fr. immobiliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMOBILIZÁT, -Ă, imobilizaţi, -te, adj. (Despre fiinţe sau părţi ale corpului) Care nu se poate mişca. ♦ (Despre bunuri materiale) Care nu este folosit, valorificat (acolo unde trebuie). – V. imobiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A IMOBILIZ//Á ~éz tranz. (fiinţe sau părţi ale corpului) A face să devină imobil; a aduce şi a menţine în stare de imobilitate sau de inactivitate. /<fr. immobiliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMOBILIZÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A IMOBILIZA. 2) (despre bunuri materiale) Care rămâne nevalorificat; neutilizat. /v. a imobiliza
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMOBILIZÁ vb. I. tr. A pune pe cineva sau ceva în imposibilitate de a se mişca; a înţepeni, a încremeni. [< fr. immobiliser].
(Dicţionar de neologisme)

IMOBILIZÁT, -Ă adj. Care nu se poate mişca. ♦ (Despre bunuri materiale) Nefolosit, nevalorificat. [Pl. -aţi, -ate. / < imobiliza].
(Dicţionar de neologisme)

IMOBILIZÁ vb. tr. 1. a pune pe cineva sau ceva în imposibilitatea de a se mişca; a înţepeni. 2. a investi mari disponibilităţi materiale şi băneşti într-o întreprindere, într-o afacere, scoţându-le din circuitul normal. (< fr. immobiliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

imobilizá vb., ind. prez. 1 sg. imobilizéz, 3 sg. şi pl. imobilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMOBILIZÁ vb. 1. v. fixa. 2. a ţine. (Îl ~ până vine poliţia.) 3. a paraliza. (I-a ~ orice mişcare.)
(Dicţionar de sinonime)

IMOBILIZÁT adj. v. fixat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: im imo imob imobi imobil

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat ilizat