impenetrabil dex - definiţie, sinonime, conjugare

impenetrabil

[Sinonime]
IMPENETRÁBIL, -Ă, impenetrabili, -e, adj. 1. Care nu lasă să treacă ceva prin el. ♦ Prin care nu se poate pătrunde cu privirea; de nepătruns. ♦ Fig. De neînţeles, de nepătruns; ascuns. Sentimente impenetrabile. ♦ Fig. Care îşi ascunde gândurile sau sentimentele; care nu trădează stările sufleteşti. Persoană, fizionomie impenetrabilă. 2. (Fiz.) Care ocupă un asemenea spaţiu încât exclude de acolo prezenţa oricărui alt corp. – Din fr. impénétrable, lat. impenetrabilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMPENETRÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care nu poate fi străbătut; de nestrăbătut. 2) fig. Care este greu sau imposibil de înţeles; de nepătruns; de neînţeles; ermetic; obscur. 3) (despre oameni şi despre expresia feţei lor) Care nu trădează trăirile sufleteşti. [Sil. -ne-tra-] /<fr. impénétrable, lat. impenetrabilis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMPENETRÁBIL, -Ă adj. 1. Prin care nu pătrunde un lichid, lumina etc.; de nestrăbătut. ♦ (Fig.) De neînţeles, de nepătruns; ascuns. 2. (Fiz.) Care ocupă un spaţiu în aşa fel încât exclude din acel loc alt corp. [Cf. fr. impénétrable, lat. impenetrabilis].
(Dicţionar de neologisme)

IMPENETRÁBIL, -Ă adj. 1. prin care nu pătrunde un lichid, lumina etc.; de nestrăbătut. ♢ (fig.) de neînţeles, de nepătruns; ascuns. 2. (fiz.) care ocupă un spaţiu în aşa fel încât exclude din acel loc alt corp; care nu se poate întrepătrunde. (< fr. impénétrable, lat. impenetrabilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

impenetrábil adj. m. penetrabil
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMPENETRÁBIL adj. nepătruns, nepenetrabil, nestrăbătut.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: im imp impe impen impene

Cuvinte se termină cu literele: il bil abil rabil trabil