imperialism dex - definiţie, sinonime, conjugare

imperialism

[Sinonime]
IMPERIALÍSM s.n. 1. Politică de extindere a dominaţiei sau autorităţii unui imperiu sau a unei naţiuni asupra unor ţări străine sau de dobândire de posesiuni coloniale şi de menţinere a lor. 2. (În concepţia marxistă) Fază superioară de dezvoltare a capitalismului, caracterizată prin dominaţia monopolurilor, aparţinând unor regimuri autoritare, conflagraţii etc. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. impérialisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMPERIALÍSM n. Politică a unui stat care are scopul de a domina alte state, supunându-le din punct de vedere politic şi economic. [Sil. -ri-a-] /<fr. impérialisme, germ. Imperialismus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMPERIALÍSM s.n. (În concepţia marxistă) 1. Stadiul ultim al capitalismului, care se caracterizează prin dominaţia monopolurilor şi a capitalului financiar, în care exportul de capital a dobândit o însemnătate primordială, prin formarea de uniuni monopoliste internaţionale care îşi împart între ele lumea. 2. Politică de cotropire a unor teritorii străine pentru a le exploata. [Cf. fr. impérialisme].
(Dicţionar de neologisme)

IMPERIALÍSM s. n. 1. politică de dominare a unui stat sau a unui grup de state asupra altui stat sau altor state. 2. fază superioară de dezvoltare a capitalismului, caracterizată prin dominanţa monopolurilor, aparţinând unor regiumi autoritare, conflagraţii etc. (< fr. impérialisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

imperialísm s. n. (sil. -ri-a-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMPERIALÍSM s. (EC. POL.) capitalism monopolist.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: im imp impe imper imperi

Cuvinte se termină cu literele: sm ism lism alism ialism