imposibil dex - definiţie, sinonime, conjugare

imposibil

[Sinonime]
IMPOSÍBIL, -Ă, imposibili, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care nu e posibil, care nu se poate îndeplini; irealizabil. ♦ Extrem de greu, de dificil. O muncă imposibilă. ♦ (Fam.; despre oameni) Nesuferit, insuportabil. 2. S.n. Ceea ce este (aproape) cu neputinţă de realizat. ♢ Expr. A face imposibilul = a face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a realiza ceva. ♦ (Adverbial) Cu neputinţă, nici într-un caz, cu nici un preţ. – Din fr. impossible, lat. impossibilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMPOSÍBIL ~ă (~i, ~e) şi substantival 1) Care nu este posibil; cu neputinţă de realizat; de nerealizat; nerealizabil; irealizabil. 2) Care nu poate să existe. 3) fig. fam. (despre persoane) Care nu poate fi acceptat sau suportat; de nesuferit; insuportabil. /<fr. impossible, lat. impossibilis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMPOSÍBIL, -Ă adj. Care nu se poate face, nu este posibil, nu poate să existe. ♦ (Fam.) Nesuferit, rău, insuportabil. // s.n. Lucru cu neputinţă de realizat, irealizabil. ♢ A face imposibilul = a face totul pentru a realiza ceva. [Cf. fr. impossible, it. impossibile, lat. imposibilis].
(Dicţionar de neologisme)

IMPOSÍBIL, -Ă I. adj. care nu este posibil, nu poate să existe. ♢ (fam.; despre oameni) nesuferit, insuportabil. II. s. n. lucru cu neputinţă, irealizabil. ♢ (adv.) cu neputinţă. (< fr. impossible, lat. impossibilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

imposíbil adj. m. posibil
(Dicţionar ortografic al limbii române)

imposíbil s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMPOSÍBIL adj., adv. 1. adj. irealizabil, nerealizabil, (înv.) neputincios. (Îşi propune un ţel ~.) 2. adj., adv. exclus. (Rezolvarea aceasta este ~.) 3. adj. v. nesuferit.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Imposibilposibil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: im imp impo impos imposi

Cuvinte se termină cu literele: il bil ibil sibil osibil