impresionat dex - definiţie, sinonime, conjugare
IMPRESIONÁ, impresionez, vb. I. Tranz. 1. A produce o impresie puternică asupra cuiva; a emoţiona, a mişca. 2. (Despre lumină) A acţiona asupra substanţei sensibile de pe o placă, de pe un film sau de pe o hârtie fotografică, dând naştere unui proces chimic datorită căruia se înregistrează o imagine. [Pr.: -si-o-] – Din fr. impressionner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IMPRESIONÁT, -Ă, impresionaţi, -te, adj. 1. Mişcat, emoţionat. 2. (Despre materiale fotografice) Care a suferit schimbări chimice sub acţiunea luminii. [Pr.: -si-o-] – V. impresiona.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A IMPRESION//Á ~éz tranz. 1) (persoane) A supune unei impresii vii; a face să trăiască anumite emoţii. 2) A acţiona asupra unei plăci sau a unui film fotografic cu ajutorul luminii, pentru a obţine imagini. [Sil. im-pre-si-o-] /<fr. impressionner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IMPRESIONÁ vb. I. tr. 1. A produce o vie expresie; a emoţiona. 2. (Despre lumină) A acţiona asupra stratului sensibil al unei plăci sau al unui film fotografic. [Pron. -si-o-. / < fr. impressionner].
(Dicţionar de neologisme)

IMPRESIONÁ vb. tr. 1. a produce o vie impresie; a emoţiona. 2. (despre lumină) a acţiona asupra stratului sensibil al unei plăci, al unui film fotografic. (< fr. impressionner)
(Marele dicţionar de neologisme)

impresioná vb. (sil. -si-o-), ind. prez. 1 sg. impresionéz, 3 sg. şi pl. impresioneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IMPRESIONÁ vb. 1. v. emoţiona. 2. v. sensibiliza.
(Dicţionar de sinonime)

IMPRESIONÁT adj. 1. v. emoţionat. 2. sensibilizat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: im imp impr impre impres

Cuvinte se termină cu literele: at nat onat ionat sionat