incintă dex - definiţie, sinonime, conjugare

incintă

incintă încinta
INCÍNTĂ, incinte, s.f. 1. Spaţiu (mare) închis în interiorul unei construcţii. 2. Suprafaţă de teren înconjurată din toate părţile de construcţii, de amenajări. 3. (În sintagma) Incintă acustică = casetă de lemn de construcţie specială în care sunt fixate unul sau mai multe difuzoare în scopul ameliorării caracteristicilor acustice ale acestora; boxă. – Din fr. enceinte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INCÍNT//Ă ~e f. 1) Spaţiu închis în interiorul unei construcţii. 2) Suprafaţă de teren înconjurată de construcţii. /<fr. enceinte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INCÍNTĂ s.f. 1. Spaţiu închis; sală mare de şedinţe. ♦ Limitele unui spaţiu determinat. 2. Linie de apărare care înconjură un obiectiv militar etc. [Cf. fr. enceinte].
(Dicţionar de neologisme)

INCÍNTĂ s. f. 1. spaţiu închis din toate părţile (în interiorul unei construcţii). ♢ limitele unui spaţiu determinat. o ~ acustică = cutie de lemn în care sunt fixate unu sau mai multe difuzoare pentru îmbunătăţirea calităţilor acustice ale acestora; boxă (4). 2. linie de apărare care înconjură un obiectiv militar, un oraş, o cetate etc. (< fr. enceinte)
(Marele dicţionar de neologisme)

incíntă s. f., g.-d. art. incíntei; pl. incínte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

încintá, pers. 3 sg. încíntă, vb. I (reg.) 1. a aprinde, a încinge. 2. (refl.) a se înfierbânta, a se aprinde (de căldură sau mânie), a se înfoca, a se încălzi (într-o discuţie).
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)


Cuvinte care încep cu literele: in inc inci incin incint

Cuvinte se termină cu literele: ta nta inta cinta ncinta