incompatibilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

incompatibilitate

[Sinonime]
INCOMPATIBILITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire, necompatibilitate. 2. Interzicere (prevăzută de lege) de a cumula două funcţii, două atribuţii care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (Med.) Termen folosit de obicei în legătură cu transfuziile de sânge pentru a arăta o nepotrivire de grup sangvin. 4. (Mat.) Caracteristică a unui sistem de ecuaţii sau inecuaţii de a fi incompatibil. – Din fr. incompatibilité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INCOMPATIBILITÁTE f. 1) Caracter incompatibil. 2) Lipsă de compatibilitate. 3) med. Nepotrivire biologică a grupului sangvin sau a unor organe sau ţesuturi implantate. [G.-D. incompatibilităţii] /<fr. incompatibilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INCOMPATIBILITÁTE s.f. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire. ♦ Nepotrivire de grup sanguin între doi indivizi. ♦ (Jur.) Interdicţie legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcţii, două atribuţii care prin caracterul lor sunt contradictorii. ♦ (Mat.) Însuşire a unui sistem de ecuaţii de a nu admite soluţii comune pentru toate ecuaţiile din sistem. [Cf. fr. incompatibilité, germ. Inkompatibilität, engl. incompatibility].
(Dicţionar de neologisme)

INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. faptul de a fi incompatibil. ♢ nepotrivire de grupă sangvină între doi indivizi; respingere reciprocă între doi gameţi, între două ţesături sau organe. 2. (jur.) interdicţie legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcţii, două atribuţii care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (mat.) însuşire a unui sistem de (in)ecuaţii de a fi incompatibil; proprietate a unui sistem de axiome care conţine afirmaţii ce nu concordă cu altele. (< fr. incompatibilité)
(Marele dicţionar de neologisme)

incompatibilitáte s. f., g.-d. art. incompatibilităţii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INCOMPATIBILITÁTE s. v. nepotrivire.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Incompatibilitatecompatibilitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inc inco incom incomp

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate