incorpora dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNCORPORÁ, încorporez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a împreuna mai multe lucruri pentru a face un singur corp, un tot. ♦ A anexa, a subordona un ţinut, o provincie la o ţară. 2. A încadra recruţii într-o unitate militară, pentru efectuarea stagiului militar. [Var.: incorporá vb. I] – Din fr. incorporer, lat. incorporare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INCORPORÁ vb. I. v. încorpora.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNCORPOR//Á ~éz tranz. 1) A introduce ca parte componentă (într-un tot); a uni cu alte elemente pentru a forma un corp; a îngloba; a include. 2) (teritorii) A alipi cu forţa; a anexa. 3) (recruţi) A înscrie în efectivul armatei; a înrola; a angaja. /<fr. incorporer, lat. incorporare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNCORPORÁ vb. I. tr. 1. A absorbi, a îngloba, a cuprinde în sine. ♦ A alipi, a anexa (un teritoriu, o provincie); a incorpora. 2. A încadra (un recrut) pentru stagiu în armată. [Cf. fr. incorporer, lat. incorporare].
(Dicţionar de neologisme)

INCORPORÁ vb. I. tr. A încorpora (1). [< fr. incorporer].
(Dicţionar de neologisme)

ÎNCORPORÁ vb. tr. 1. a absorbi, a îngloba, a cuprinde în sine. ♢ a anexa (un teritoriu). 2. a încadra într-o unitate pentru efectuarea stagiului militar. (< fr. incorporer, lat. incorporare)
(Marele dicţionar de neologisme)

încorporá vb., ind. prez. 1 sg. încorporéz, 3 sg. şi pl. încorporeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNCORPORÁ vb. I. 1. v. îngloba. 2. v. absorbi. 3. v. anexa. II. (MIL.) a înrola, a recruta, (înv. şi pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a şorozi, (înv., prin Transilv. şi Ban.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNCORPORÁ vb. v. incarna, întruchipa, întrupa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inc inco incor incorp

Cuvinte se termină cu literele: ra ora pora rpora orpora