indemnizație dex - definiţie, sinonime, conjugare
INDEMNIZÁŢIE, indemnizaţii, s.f. 1. Sumă de bani care se acordă cuiva în afara salariului, destinată să acopere cheltuielile făcute de un angajat în scopul îndeplinirii unei sarcini de serviciu; indemnizare. ♦ Despăgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagubă suferită etc.; indemnitate. ♦ Contravaloarea în bani a unei plăţi în natură. 2. Care nu are caracter de salariu. [Var.: îndemnizáţie s.f.] – Din fr. indemnisation.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNDEMNIZÁŢIE s.f. v. indemnizaţie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INDEMNIZÁŢI//E ~i f. 1) Sumă de bani, acordată cuiva în afara retribuţiei, pentru acoperirea unor cheltuieli excepţionale (deplasare în interes de serviciu, transfer etc.) sau pentru prestarea unei munci speciale în afara funcţiei de bază. 2) Sumă de bani plătită salariaţilor pentru timpul concediului. 3) Despăgubire pentru un prejudiciu sau pentru o pagubă suferită. /<fr. indemnisation
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INDEMNIZÁŢIE s.f. Sumă de bani care se acordă cuiva pentru acoperirea unor cheltuieli excepţionale; (spec.) sumă acordată cuiva pentru o muncă excepţională sau pentru a face faţă anumitor cheltuieli. ♦ Despăgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagubă suferită. ♦ Sumă plătită salariaţilor pe timpul concediului sau al unei deplasări. [Gen. -iei, var. indemnizaţiune s.f. / cf. fr. indemnisation].
(Dicţionar de neologisme)

INDEMNIZÁŢIE s. f. 1. sumă de bani care se acordă cuiva, pe lângă retribuţie, pentru acoperirea unor cheltuieli efectuate cu ocazia îndeplinirii unor anumite sarcini de serviciu. 2. despăgubire pentru un prejudiciu, o pagubă suferită. ♢ sumă de bani plătită salariaţilor pe timpul concediului, în caz de incapacitate de muncă etc. (< fr. indemnisation)
(Marele dicţionar de neologisme)

indemnizáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. indemnizáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. indemnizáţiei; pl. indemnizáţii, art. indemnizáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INDEMNIZÁŢIE s. indemnizare, (rar) indemnitate. (A primit o ~.)
(Dicţionar de sinonime)

INDEMNIZÁŢIE s. v. compensare, compen-saţie, daune, despăgubire, reparaţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind inde indem indemn

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie zatie izatie