independent dex - definiţie, sinonime, conjugare

independent

[Sinonime]
INDEPENDÉNT, -Ă, independenţi, -te, adj. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucură de independenţă, liber2, autonom. ♢ Loc. prep. Independent de... = fără a ţine seamă de..., indiferent de... 2. (Despre oameni şi manifestările lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu iniţiativă personală. – Din fr. indépendant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INDEPENDÉN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care nu este dependent de nimeni sau de nimic; liber de orice dependenţă; nedependent; autonom; neatârnat. 2) Care nu vrea să se supună nimănui; cu iniţiativă personală. /<fr. independant, it. independente
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INDEPENDÉNT, -Ă adj. 1. Care nu depinde de nimic sau de nimeni; liber, neatârnat; autonom. 2. Care se bizuie pe propriile sale forţe; cu iniţiative personale. [< fr. indépendant].
(Dicţionar de neologisme)

INDEPENDÉNT, -Ă I. adj. 1. care nu depinde de cineva sau ceva; liber, neatârnat; autonom. o ~ de = fără a ţine seama de... 2. care se bizuie pe propriile sale forţe; cu iniţiative personale. II. s. m. pl. (în revoluţia burgheză din Anglia) membrii unei grupări politice reprezentând interesele burgheziei şi nobilimii mijlocii. (< fr. indépendant)
(Marele dicţionar de neologisme)

independént adj. m., pl. independénţi; f. sg. independéntă, pl. independénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VARIABILĂ INDEPENDÉNTĂ s. (MAT.) argument.
(Dicţionar de sinonime)

INDEPENDÉNT adj., adv. 1. adj. liber, neatârnat, suveran, (înv. şi pop.) slobod, (înv.) nedependent, volnic. (Stat ~.) 2. adj. v. autocefal. 3. adj., adv. separat. (Dezvoltarea ~ a două limbi înrudite; studiază ~ fenomenele.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Independentdependent
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind inde indep indepe

Cuvinte se termină cu literele: nt ent dent ndent endent