indiferent dex - definiţie, sinonime, conjugare

indiferent

[Sinonime]
INDIFERÉNT, -Ă, indiferenţi, -te, adj. 1. Care nu arată nici un fel de interes (pentru cineva sau ceva); nepăsător, impasibil. 2. Care nu prezintă nici o însemnătate, care nu trezeşte interes. ♢ Loc. conj. Indiferent dacă... = fără a acorda importanţă faptului că...; fie că... ♢ Loc. prep. Indiferent de... = fără a ţine seamă de..., oricare ar fi... – Din fr. indifférent, lat. indifferens, -ntis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INDIFERÉN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) (despre persoane) Care nu manifestă interes pentru nimeni şi pentru nimic; nepăsător. 2) Care nu prezintă nici un interes; fără însemnătate; neimportant; neînsemnat. /<fr. indifferent, lat. indifferens, ~ntis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INDIFERÉNT, -Ă adj. 1. Care nu are însemnătate, care nu prezintă nici un interes. 2. Care nu poartă, nu manifestă interes pentru nimeni şi pentru nimic; nepăsător. [Cf. fr. indifférent, it. indifferente].
(Dicţionar de neologisme)

INDIFERÉNT, -Ă adj. 1. care nu are însemnătate, nu prezintă nici un interes. 2. care nu manifestă interes pentru nimeni şi pentru nimic; nepăsător. 3. (chim.) care nu manifestă nici o afinitate, nu reacţionează în nici un fel. (< fr. indifférent, lat. indifferens)
(Marele dicţionar de neologisme)

indiferént adj. m., pl. indiferénţi; f. sg. indiferéntă, pl. indiferénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INDIFERÉNT adj. 1. v. nepăsător. 2. apatic, delăsător, indolent, lăsător, nepăsător, pasiv, placid, tembel, (livr.) impasibil, (reg.) nebriştit, (fig.) rece. (Om ~; atitudine ~.) 3. nepăsător, nesimţitor, (fig.) surd. (A rămas ~ la rugăminţile mele.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Indiferentgrijuliu
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind indi indif indife

Cuvinte se termină cu literele: nt ent rent erent ferent