industrial dex - definiţie, sinonime, conjugare

industrial

[Sinonime]
INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ţine de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ♢ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricaţiei. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INDUSTRIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de industrie; referitor la industrie. Ramură ~ă. Chimie ~ă. 2) Care este produs de industrie. Mărfuri ~e. 3) (despre regiuni, localităţi etc.) Care are o industrie dezvoltată. [Sil. -dus-tri-al] /<fr. industriel, germ. industriell
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INDUSTRIÁL, -Ă adj. Care ţine de industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ♢ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricaţiei. [Pron. -tri-al. / cf. fr. industriel, it. industriale].
(Dicţionar de neologisme)

INDUSTRIÁL, -Ă adj. referitor la industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. o chimie ~ă = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricaţiei. ♢ (despre plante) din care se extrag anumite produse industriale (ulei, fibre). (< fr. industriel)
(Marele dicţionar de neologisme)

industriál adj. m. (sil. -tri-al), pl. industriáli; f. sg. industriálă, pl. industriále
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INDUSTRIÁL s. v. fabricant, industriaş.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind indu indus indust

Cuvinte se termină cu literele: al ial rial trial strial