industrializa dex - definiţie, sinonime, conjugare

industrializa

[Conjugare]
INDUSTRIALIZÁ, industrializez, vb. I. Tranz. 1. A dezvolta industria; a da unei ţări un caracter industrial, a face să treacă la marea industrie mecanizată. ♦ A introduce tehnica maşinistă în locul tehnicii manuale; a mecaniza. 2. A promova metode, procedee (tehnice, organizatorice) industriale în diverse ramuri. [Pr.: -tri-a-] – Din fr. industrialiser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INDUSTRIALIZ//Á ~éz tranz. 1) (state, regiuni, ţinuturi) A înzestra cu întreprinderi industriale; a face să devină industrial. 2) (ramuri ale economiei) A organiza pe bază industrială; a transforma în industrie. ~ agricultura. 3) (materii prime) A prelucra în vederea obţinerii produselor industriale. [Sil. -dus-tri-a-] /<fr. industrialiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INDUSTRIALIZÁ vb. I. tr. A dezvolta industria; a introduce tehnica maşinistă în anumite procese de muncă; a transforma un proces de producţie meşteşugărească într-un proces de producţie întemeiat pe tehnica maşinistă modernă. ♦ tr., refl. A deveni sau a face (un stat, o ţară etc.) să devină industrial, să treacă la marea industrie maşinistă. ♦ A transforma o materie primă în produse industriale. [Pron. -tri-a-. / cf. fr. industrialiser].
(Dicţionar de neologisme)

INDUSTRIALIZÁ vb. I. tr. a dezvolta industria; a introduce tehnica maşinistă în anumite procese de muncă; a transforma un proces de producţie meşteşugărească într-un proces de producţie întemeiat pe tehnica maşinistă modernă. II. tr., refl. a deveni, a face (un stat) să devină industrial. ♢ a transforma o materie primă în produse industriale. (< fr. industrialiser)
(Marele dicţionar de neologisme)

industrializá vb. (sil. -tri-a-), ind. prez. 1 sg. industrializéz, 3 sg. şi pl. industrializeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: in ind indu indus indust

Cuvinte se termină cu literele: za iza liza aliza ializa