inferior dex - definiţie, sinonime, conjugare

inferior

[Sinonime]
INFERIÓR, -OÁRĂ, inferiori, -oare, adj. 1. Care este aşezat dedesubt sau mai jos. ♦ (Despre ape curgătoare sau despre regiuni de pe cursul lor) Situat mai aproape de vărsare decât de izvor. 2. Care este din punct de vedere numeric mai mic decât altul. 3. Care are un rang, o funcţie sau un grad mai mic decât altul. ♦ (Substantivat) Subaltern, subordonat (într-o funcţie). 4. Care este de calitate mai proastă, valorează mai puţin sau are importanţă mai mică decât altul. ♢ (În vechea organizare a şcolii) Curs inferior = ciclu de învăţământ cuprinzând primele patru clase ale liceului. [Pr.: -ri-or] – Din fr. inférieur, lat. inferior.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INFERI//ÓR1 ~oáră (~óri, ~oáre) 1) (în opoziţie cu superior) Care se află în partea de jos; situat în partea de jos; de (din) jos. 2) (despre cursul unei ape curgătoare) Care este mai aproape de mare decât de izvor. 3) Care ocupă treapta cea mai joasă într-o ierarhie. Situaţie socială ~oară. 4) Care este de calitate mai proastă; de valoare mai mică; mai puţin important. [Sil. -ri-or] /<fr. inférieur, lat. inferior
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INFERIÓR2 ~i m. Persoană care este subordonată alteia într-o activitate de muncă; om care se supune unui şef; subaltern; subordonat. /<fr. inférieur, lat. inferior
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INFERIÓR, -OÁRĂ adj. 1. Care este aşezat mai jos; de jos. ♦ (despre o parte a unui curs de apă; p. ext., despre o regiune) Situat în apropiere de punctul de vărsare; depărtat de izvor. 2. Mai mic din punct de vedere numeric. 3. De calitate (mai) proastă; mai puţin bun; mai puţin frumos; mai mic decât alţii. 4. Care are un grad, o funcţie, un rang mai mic decât altul. // s.m. Subaltern, subordonat. [Pron. -ri-or. / < lat. inferior, cf. fr. inférieur].
(Dicţionar de neologisme)

INFERIÓR, -OÁRĂ I. adj. 1. aşezat mai jos; de jos. ♢ (despre o parte a unui curs de apă, o regiune) în apropiere de punctul de vărsare; depărtate de izvor. 2. mai mic din punct de vedere numeric. 3. de calitate (mai) proastă; mai puţin bun; mai puţin frumos; mai mic decât alţii. 4. care are un grad, o funcţie, un rang mai mic decât altul. II. s. m. subaltern, subordonat. (< fr. inférieur, lat. inferior)
(Marele dicţionar de neologisme)

inferiór adj. m. (sil. -ri-or), pl. inferióri; f. sg. inferioáră, pl. inferioáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INFERIÓR adj., s. 1. adj. ordinar, prost, rău. (Tutun, vin ~.) 2. adj. mărunt, mic. (Funcţionar ~.) 3. adj., s. v. subaltern.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Inferiorsuperior
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inf infe infer inferi

Cuvinte se termină cu literele: or ior rior erior ferior