infiltra dex - definiţie, sinonime, conjugare
INFILTRÁ, infiltrez, vb. I. Refl. (Despre lichide, la pers.3) A pătrunde şi a curge, a trece, a străbate, a se strecura treptat într-un mediu poros. ♦ Tranz. si refl. Fig. A pătrunde sau a face să pătrundă undeva, a (se) strecura pe nesimţite, neobservat. [Var.: înfiltrá vb. I] – Din fr. infiltrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNFILTRÁ vb. I. v. infiltra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INFILTR//Á ~éz tranz. A face să se infiltreze. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE INFILTR//Á mă ~éz intranz. 1) (despre lichide) A pătrunde treptat (într-un mediu poros). 2) A pătrunde cu abilitate şi pe neobservate; a se insinua; a se strecura. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INFILTRÁ vb. I. 1. refl. A străbate, a pătrunde printr-un mediu poros. 2. tr., refl. (Fig.) A pătrunde sau a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. [Var. înfiltra vb. I. / < fr. infiltrer, it. infiltrare].
(Dicţionar de neologisme)

ÎNFILTRÁ vb. I. v. infiltra.
(Dicţionar de neologisme)

INFILTRÁ vb. tr. I. refl. (despre lichide) a pătrunde prin porii corpurilor solide (ca prin filtru). II. tr., refl. (fig.) a pătrunde, a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. (< fr. /s\'/infiltrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

infiltrá vb., ind. prez. 1 sg. infiltréz, 3 sg. şi pl. infiltreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INFILTRÁ vb. 1. a pătrunde, a se scurge, (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie se ~ în pământ.) 2. a pătrunde, a se strecura, (livr.) a se insinua. (Apa se ~ în zidărie.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inf infi infil infilt

Cuvinte se termină cu literele: ra tra ltra iltra filtra