informa dex - definiţie, sinonime, conjugare
INFÓRM, -Ă, informi, -e, adj. Care nu are o formă determinată sau un contur precis. fără formă; care este lucrat grosolan, care are forma nepotrivită, brută, dizgraţioasă. ♦ Fig. Imperfect, nedesăvârşit. – Din fr. informe, lat. informis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INFORMÁ, informez, vb. I. Tranz. A da cuiva informaţii despre ceva sau despre cineva, a face cunoscut; a înştiinţa. ♦ Refl. A căuta să se pună la curent cu ceva, a lua, a strânge informaţii, a se interesa, a se iniţia, a se documenta, a se edifica. – Din fr. informer, lat. informare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INFÓRM ~ă (~i, ~e) 1) Care nu are o formă bine determinată; fără contur precis. 2) fig. Care nu este desăvârşit; cu defecte sau cu neajunsuri; nedesăvârşit; imperfect. /<fr. informe, lat. informis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A INFORM//Á ~éz tranz. A face să dispună de informaţie. 2) A pune în cunoştinţă de cauză printr-o informaţie; a pune la curent; a anunţa; a înştiinţa. /<fr. informer, lat. informare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE INFORM//Á mă ~éz intranz. A strânge informaţii; a se pune la curent pe bază de informaţii; a se documenta. /<fr. informer, lat. informare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INFÓRM, -Ă adj. Lipsit de o formă precisă; grosolan, brut. ♦ (Fig.) Nedesăvârşit; imperfect. [< fr., it. informe, cf. lat. informis].
(Dicţionar de neologisme)

INFORMÁ vb. I. 1. tr. A da cuiva informaţii; a înştiinţa. 2. refl. A strânge informaţii; a înştiinţa. 2. refl. A strânge informaţii, ştiri; a se interesa. [< fr. informer, it., lat. informare].
(Dicţionar de neologisme)

INFÓRM, -Ă adj. 1. fără formă precisă; cu o formă nepotrivită. ♢ grosolan, brut. 2. (fig.) nedesăvârşit. (< fr. informe, lat. informis)
(Marele dicţionar de neologisme)

INFORMÁ vb. I. tr. a da cuiva informaţii; a înştiinţa. II. refl. a strânge informaţii, ştiri; a se interesa. (< fr. /s\'/informer, lat. informare)
(Marele dicţionar de neologisme)

infórm adj. m., pl. infórmi; f. sg. infórmă, pl. infórme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

informá vb., ind. prez. 1 sg. informéz, 3 sg. şi pl. informeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
INFÓRM adj. v. amorf.
(Dicţionar de sinonime)

INFORMÁ vb. 1. v. documenta. 2. a se interesa, (înv. şi reg.) a cerca. (Se ~ de tot ce-a mai apărut.) 3. a cerceta, (Transilv., Ban. şi Bucov.) a ştirici. (S-a ~ peste tot.) 4. a anunţa, a aviza, a încunoştinţa, a înştiinţa, a vesti. (A ~ pe cineva despre ceva.) 5. v. comunica. 6. v. preveni.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNFORMÁ vb. v. alcătui, compune, constitui, forma.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inf info infor inform

Cuvinte se termină cu literele: ma rma orma forma nforma