infrastructură dex - definiţie, sinonime, conjugare

infrastructură

[Sinonime]
INFRASTRUCTÚRĂ, infrastructuri, s.f. 1. Ansamblul elementelor care susţin partea principală a unei construcţii, care o fixează de teren şi care transmite acestuia forţele. 2. Ansamblul instalaţiilor de la sol necesare pentru decolarea, aterizarea, adăpostirea şi întreţinerea avioanelor. 3. Sistem de relaţii între elementele fundamentale ale unui macrosistem (social). – Din fr. infrastructure.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INFRASTRUCTÚR//Ă ~i f. 1) Partea inferioară a unei construcţii care o susţine şi o fixează de teren. 2) Ansamblu de instalaţii de la sol (hangare, piste, faruri etc.), necesare aviaţiei. 3) Organizare economică a societăţii, care constituie fundamentul ideologiei ei. 4) Elemente ale bazei tehnico-materiale (sistemul de comunicaţii şi telecomunicaţii, căi ferate, şosele). [ G.-D. infrastructurii; Sil. in-fra-struc-] /<fr. infrastructure
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INFRASTRUCTÚRĂ s.f. 1. Ansamblul elementelor care susţin partea principală a unei construcţii, a unui drum. ♦ Parte a unei nave care se află sub corpul principal al vasului. 2. Totalitatea instalaţiilor tehnice şi a construcţiilor la sol necesare activităţii de zbor. 3. Elemente ale bazei tehnico-materiale a unei societăţi (situaţie geografică, economică etc.). [Cf. fr. infrastructure].
(Dicţionar de neologisme)

INFRASTRUCTÚRĂ s. f. 1. ansamblu de elemente care susţin partea principală a unei construcţii, a unui drum. 2. parte a unei nave care se află sub corpul principal al vasului. 3. totalitatea instalaţiilor tehnice şi a construcţiilor la sol necesare activităţii de zbor. 4. ansamblul elementelor care constituie baza tehnico-materială a unei societăţi. 5. ansamblu de elemente ori relaţii care condiţionează sau determină pe cele de la nivelul structurii unui sistem sau domeniu de sisteme. (< fr. infrastructure)
(Marele dicţionar de neologisme)

infrastructúră s. f. (sil. mf. -struc-), pl. infrastructúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INFRASTRUCTÚRĂ s. (CONSTR.) (rar) substructură. (~ unui imobil.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inf infr infra infras

Cuvinte se termină cu literele: ra ura tura ctura uctura