instala dex - definiţie, sinonime, conjugare
INSTALÁ, instalez, vb. I. 1. Tranz. A monta, a aşeza o instalaţie, o aparatură tehnică, o maşină etc. 2. Tranz. şi refl. A (se) aşeza, a (se) stabili într-un loc. 3. Tranz. A pune pe cineva (cu oarecare solemnitate) într-un post de răspundere. – Din fr. installer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INSTAL//Á ~éz tranz. 1) (maşini, aparate tehnice etc.) A aşeza la locul destinat (fixând toate piesele) pentru a funcţiona; a monta. 2) (persoane) A pune (oficial) într-o funcţie. 3) (persoane) A face să se instaleze. /<fr. installer, lat. installare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE INSTAL//Á mă ~éz intranz. 1) (despre persoane) A se aşeza într-un loc determinat sau într-un mod specific. 2) A se stabili pe un loc un timp oarecare. /<fr. installer, lat. installare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INSTALÁ vb. I. 1. tr. A aşeza, a monta o maşină, aparate etc. 2. refl. A se aşeza, a se stabili într-un loc. 3. tr. A pune cu oarecare solemnitate pe cineva într-o funcţie, într-o demnitate. [< fr. installer, it. installare].
(Dicţionar de neologisme)

INSTALÁ vb. I. tr. 1. a aşeza, a monta o maşină, aparate etc. 2. a pune cu oarecare solemnitate pe cineva într-o funcţie, într-un post de răspundere. II. refl. a se stabili într-o locuinţă, localitate. ♢ (fam.) a se aşeza comod, confortabil. (< fr. installer)
(Marele dicţionar de neologisme)

instalá vb., ind. prez. 1 sg. instaléz, 3 sg. şi pl. instaleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INSTALÁ vb. 1. v. stabili. 2. a trage. (La ce hotel te-ai ~?) 3. a (se) aşeza, a (se) fixa, a (se) plasa, a (se) posta. (S-a ~ în faţa uşii.) 4. v. monta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ins inst insta instal

Cuvinte se termină cu literele: la ala tala stala nstala