instrumentație dex - definiţie, sinonime, conjugare

instrumentație

[Sinonime]
INSTRUMENTÁŢIE, instrumentaţii, s.f. 1. Etapă în procesul de creaţie a unei piese muzicale pentru orchestră, în care autorul repartizează ceea ce revine spre executare fiecărui instrument în parte. 2. Ramură a ştiinţei muzicale care se ocupă cu descrierea particularităţilor instrumentelor. 3. Operaţie de extragere, cu ajutorul unor dispozitive speciale, a unei unelte sau a unei piese rămase accidental într-un puţ de petrol. – Din fr. instrumentation.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INSTRUMENTÁŢI//E ~i f. Mod de aranjare a unor grupuri de instrumente într-o orchestră pentru executarea unei piese muzicale; orchestraţie. /<fr. instrumentation
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INSTRUMENTÁŢIE s.f. 1. Etapă în procesul de creaţie a unei piese muzicale pentru orchestră, în care autorul repartizează ceea ce revine fiecărui instrument în parte. ♦ Ramură a muzicii care se ocupă de descrierea particularităţilor fiecărui instrument. 2. Extragere a unei unelte sau a unei piese rămase din întâmplare într-un puţ de petrol. [Gen. -iei. / cf. fr. instrumentation].
(Dicţionar de neologisme)

INSTRUMENTÁŢIE s. f. 1. repartizare a sonorităţilor unei compoziţii orchestrale pe diferite instrumente; orchestraţie. 2. ramură a muzicii care studiază posibilităţile tehnice şi expresive ale instrumentelor muzicale. 3. ansamblu de instrumente sau de aparate care echipează o instalaţie (de rafinare). (< fr. instrumentation)
(Marele dicţionar de neologisme)

instrumentáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. instrumentáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. instrumentáţiei; pl. instrumentáţii, art. instrumentáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INSTRUMENTÁŢIE s. v. orchestraţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ins inst instr instru

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie tatie ntatie