insulă dex - definiţie, sinonime, conjugare

insulă

[Sinonime]
ÍNSULĂ, insule, s.f. 1. Întindere de pământ înconjurată din toate părţile de apă, situată fie într-un ocean, mare sau lac, fie în cadrul albiei unei ape curgătoare. ♦ Fig. Grup de obiecte de acelaşi fel care se diferenţiază de mediul înconjurător. 2. (În sintagma) Insulă plutitoare = formaţie compactă de rădăcini şi ramuri de plante rupte care plutesc pe un curs de apă, având aspectul unei insule (1); plaur. – Din lat. insula.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÍNSUL//Ă ~e f. Porţiune de uscat înconjurată de apă din toate părţile. ♢ ~ plutitoare îngrămădire de vegetaţie acvatică (stuf, rădăcini, buruieni etc.) amestecată cu nămol, care pluteşte pe apă; plavie. [G.-D. insulei] /<lat. insula
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÍNSULĂ s.f. 1. Suprafaţă din scoarţa Pământului mai mică decât un continent, mărginită din toate părţile de apă. ♢ Insulă plutitoare = formaţie compactă de rădăcini şi ramuri rupte, care pluteşte pe un curs de apă; plaur. 2. Spaţiu verde în mijlocul unei străzi; refugiu. [< lat. insula].
(Dicţionar de neologisme)

ÍNSULĂ s. f. 1. suprafaţă de pământ mai mică decât un continent, mărginită din toate părţile de apă. o ~ plutitoare = formaţie compactă de rădăcini şi ramuri rupte, care pluteşte pe un curs de apă; plaur. 2. suprafaţă (triunghiulară) la ramificaţii de drumuri la delimitarea benzilor de circulaţie către diferite direcţii. 3. suprastructură a unui portavion. (< lat. insula)
(Marele dicţionar de neologisme)

ínsulă s. f., g.-d. art. ínsulei; pl. ínsule
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÍNSULĂ s. (GEOGR.) 1. (înv. şi pop.) ostrov. 2. insulă plutitoare = plaur, plavie, (reg.) cocioc, năcladă, plav, prundoi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ins insu insul

Cuvinte se termină cu literele: la ula sula nsula