intelectualism dex - definiţie, sinonime, conjugare

intelectualism

INTELECTUALÍSM s.n. 1. Concepţie potrivit căreia intelectul (raţiunea) este capabil(ă) de a înţelege lumea. 2. Doctrină potrivit căreia procesele afective şi voliţionale se reduc la cele intelectuale. 3. Doctrină care reduce actul moral la cunoaştere, considerândînţelegerea binelui implică săvârşirea lui. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. intellectualisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTELECTUALÍSM n. 1) Concepţie filozofică bazată pe ideea că lumea poate fi cunoscută numai cu ajutorul intelectului. 2) Tendinţă în psihologie de a reduce toate procesele afective la cele intelectuale. /<fr. intellectualisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTELECTUALÍSM s.n. 1. Concepţie care afirmă capacitatea intelectului, a raţiunii de a cunoaşte lumea. V. raţionalism. 2. Concepţie care susţine preeminenţa inteligenţei asupra sentimentelor şi voinţei. 3. Doctrină care reduce actul moral la cunoaşterea binelui, care ar duce la săvârşirea lui. [Cf. fr. intellectualisme].
(Dicţionar de neologisme)

INTELECTUALÍSM s. n. 1. concepţie care afirmă capacitatea intelectului, a raţiunii de a cunoaşte lumea. 2. concepţie care reduce procesele afective şi voliţionale la cele intelectuale. 3. doctrină care reduce actul moral la înţelegerea, la cunoaşterea binelui, care susţine preeminenţa elementului intelectual în cadrul actului moral. (< fr. intellectualisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

intelectualísm s. n. (sil. -tu-a-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte intel intele

Cuvinte se termină cu literele: sm ism lism alism ualism