intensitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

intensitate

[Sinonime]
INTENSITÁTE, intensităţi, s.f. 1. Însuşirea de a fi intens; grad de tărie, de putere, de forţă. 2. (Fiz.) Valoarea anumitor mărimi. ♢ (Fon.) Accent de intensitate = accent caracterizat prin forţa mecanică cu care se rosteşte un sunet. 3. (Ec.; în sintagma) Intensitatea muncii = gradul de încordare al muncii, căruia îi corespunde un anumit consum de energie musculară şi nervoasă a lucrătorului. – Din fr. intensité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTENSIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Grad de activitate, putere sau forţă. 2) Caracter intens. /<fr. intensité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTENSITÁTE s.f. 1. Grad de tensiune, de tărie, de energie. 2. Tărie, valoare a unui sunet, a unui curent electric etc. ♢ Accent de intensitate = accent care se caracterizează prin puterea cu care sunt rostite sunetele. [Cf. fr. intensité].
(Dicţionar de neologisme)

INTENSITÁTE s. f. 1. stare a ceea ce este intens; grad de tensiune, de tărie, de energie. 2. tărie, valoare a unui sunet, curent electric etc. o (fon.) accent de ~ = accent care se caracterizează prin puterea cu care sunt rostite sunetele. (< fr. intensité)
(Marele dicţionar de neologisme)

intensitáte s. f., g.-d. art. intensităţii; pl. intensităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INTENSITÁTE s. 1. forţă, putere, tăria vântului, (înv.) mărie, mărime. (~ vântului, a dragostei.) 2. v. volum. 3. (FIZ.) intensitate de magnetizare = magnetizaţie. 4. v. tensiune.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inten intens

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate sitate