internațional dex - definiţie, sinonime, conjugare

internațional

INTERNAŢIONÁL, -Ă, internaţionali, -e, adj. Care are loc între mai multe naţiuni, care angajează sau priveşte mai multe ţări, privitor la raporturile dintre naţiuni. La care participă reprezentanţii mai multor state; care are o importanţă ce depăşeşte graniţele unei singure ţări. ♢ Limbă internaţională = limbă naţională cu largă circulaţie în afara graniţelor unei naţiuni şi folosită în mod oficial, mai ales în relaţiile diplomatice. Drept internaţional = totalitatea normelor de drept care reglementează raporturile dintre state. ♦ (Substantivat) Sportiv care reprezintă ţara sa într-o competiţie internaţională. [Pr.: -ţi-o-] – Din fr. international.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTERNAŢIONÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de relaţiile dintre state; care are loc între mai multe state. Întâlnire ~ă.Limbă ~ă limbă cu o largă circulaţie, folosită în relaţiile dintre diferite naţiuni. Drept ~ totalitate de norme juridice, care reglementează raporturile dintre state. 2) Care se realizează cu participarea mai multor state. Concurs ~. 3) Care este important pentru întreaga omenire; de o însemnătate mondială. [Sil. -ţi-o-] /<fr., germ. international
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERNAŢIONÁL2 ~i m. Sportiv selecţionat pentru întrecerile sportive internaţionale. [Sil. -ţi-o-] /<fr. international, germ. International
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERNAŢIONÁL, -Ă adj. 1. Care se petrece între naţiuni. ♦ Care priveşte raporturile dintre naţiuni. 2. Care priveşte toate naţiunile; de importanţă mondială. // s.m. Participant la jocurile sportive internaţionale. [Pron. -ţi-o-. / cf. fr. international, germ. international, it. internazionale].
(Dicţionar de neologisme)

INTERNAŢIONÁL, -Ă I. adj. 1. care se petrece între naţiuni. ♢ referitor la raporturile dintre naţiuni. 2. care priveşte toate naţiunile; de importanţă mondială. II. s. m. f. participant la jocurile sportive internaţionale. III. s. f. 1. asociaţie a partidelor şi a organizaţiilor clasei muncitoare din lumea întreagă. 2. competiţie sportivă internaţională. (< fr. international)
(Marele dicţionar de neologisme)

internaţionál adj. m. naţional
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter intern

Cuvinte se termină cu literele: al nal onal ional tional