internat dex - definiţie, sinonime, conjugare
INTERNÁ, internez, vb. I. Tranz. 1. A instala un bolnav într-un spital pentru tratament; a spitaliza. ♢ Refl. S-a internat pentru operaţie. 2. A sili pe cineva să stea (închis) într-un ospiciu, într-o şcoală de corecţie, într-un lagăr etc., pentru a-l ţine sub supraveghere, pentru a-l reeduca etc. – Din fr. interner.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTERNÁT, internate, s.n. 1. Aşezământ şcolar în care elevii primesc locuinţă şi întreţinere. 2. Stagiu de practică efectuat în spitale şi în clinici de studenţii în medicină din ultimii ani. – Din fr. internat.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INTERN//Á ~éz tranz. 1) (bolnavi, accidentaţi, răniţi) A instala în spital pentru tratament medical; a spitaliza. 2) (persoane) A închide într-un ospiciu sau într-un loc de detenţie, pentru a ţine sub supraveghere sau pentru reeducaţie; a izola de societate. /<fr. interner
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERNÁT ~e n. 1) Şcoală în care elevii sunt asiguraţi cu locuinţă şi hrană. 2) Practică efectuată de studenţii de la instituţiile de medicină (într-un spital sau într-o clinică) în ultimii ani de studii. /<fr. internat
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERNÁ vb. I. tr. 1. A instala în spital (un bolnav) pentru tratament. 2. A închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc. pentru a fi ţinut sub supraveghere. [< fr. interner, it. internare].
(Dicţionar de neologisme)

INTERNÁT s.n. Instituţie şcolară în care locuiesc şi iau masa elevi; situaţia unui elev intern. ♦ Funcţia unui medic angajat prin concurs sau a unui student în medicină care face practică la un spital şi are şi locuinţa acolo. [Cf. fr. internat].
(Dicţionar de neologisme)

INTERNÁ vb. I. tr., refl. a (se) instala în spital pentru tratament sau operaţie. II. tr. 1. a încredinţa unui institut specializat pe un minor sau pe cineva suferind de o anomalie fiziologică sau psihică. 2. a închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc., pentru a fi ţinut sub supraveghere. (< fr. /s\'/interner)
(Marele dicţionar de neologisme)

INTERNÁT s. n. 1. instituţie anexă a unei şcoli care asigură elevilor locuinţă şi masă. 2. stagiu de pregătire a studenţilor în medicină în practică retribuită în clinică sau spital. (< fr. internat)
(Marele dicţionar de neologisme)

interná vb., ind. prez. 1 sg. internéz, 3 sg. şi pl. interneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

internát s. n., pl. internáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NARĂ INTÉRNĂ s. (ANAT.) coană.
(Dicţionar de sinonime)

INTERNÁ vb. v. spitaliza.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter intern

Cuvinte se termină cu literele: at nat rnat ernat ternat