interpretat dex - definiţie, sinonime, conjugare
INTERPRETÁ, interpretez, vb. I. Tranz. 1. A da un anumit înţeles, o anumită semnificaţie unui lucru; spec. a comenta şi a explica un text (vechi). 2. A reda prin mijloace adecvate conţinutul unei opere muzicale, dramatice, literare etc.; a juca un rol într-o piesă, într-un film etc., a executa o bucată muzicală. – Din fr. interpréter, lat. interpretari.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INTERPRET//Á ~éz tranz. 1) (fapte, fenomene, evenimente, întâmplări) A expune atribuind o semnificaţie personală; a comenta. 2) (texte, acte etc.) A explica clarificând locurile obscure; a prevedea cu comentariile necesare; a comenta. 3) (opere muzicale) A executa cu vocea sau cu un instrument; a cânta. 4) (roluri dintr-un spectacol sau dintr-un film) A juca într-o manieră proprie. [Sil. -ter-pre-] /<fr. interpreter, lat. interpretare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERPRETÁ vb. I. tr. A explica, a lămuri un text, o lege etc. ♦ A reda prin mijloace adecvate conţinutul unei opere muzicale, dramatice etc. [< fr. interpréter, cf. lat. interpretare].
(Dicţionar de neologisme)

INTERPRETÁ vb. tr. 1. a explica, a lămuri un text, o lege etc. 2. a juca un rol etc. (< fr. interpréter, lat. interpretari)
(Marele dicţionar de neologisme)

interpretá vb., ind. prez. 1 sg. interpretéz, 3 sg. şi pl. interpreteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INTERPRETÁ vb. 1. a tălmăci, a tâlcui. (Îi ~ visul avut.) 2. v. analiza. 3. a înţelege. (Cum ~ acest context?) 4. v. cânta. 5. a juca, (înv.) a parastisi. (A ~ un rol într-o piesă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter interp

Cuvinte se termină cu literele: at tat etat retat pretat