interpus dex - definiţie, sinonime, conjugare
INTERPÚNE, interpún, vb. III. Refl. A interveni ca mijlocitor între două persoane (spre a le face să ajungă la o înţelegere); a mijloci. ♦ A se amesteca în relaţiile dintre două persoane. ♦ Tranz. A pune ceva între... – Din lat. interponere (după pune).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTERPÚS, -Ă, interpuşi, -se, s.m. şi f. (Rar) Persoană care intervine, ca mijlocitor, între alte două persoane (spre a le face să ajungă la o înţelegere, spre a le uşura o tranzacţie etc.); mijlocitor. – V. interpune.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INTERPÚNE interpún tranz. A pune între două lucruri sau fiinţe pentru a modifica mediul. /<lat. interponere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE INTERPÚNE mă interpún intranz. 1) A interveni între două persoane pentru a le aduce la o înţelegere. 2) A se amesteca în relaţiile dintre două persoane. /<lat. interponere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERPÚNE vb. III. 1. tr., refl. A pune, a se depune ceva între (două obiecte, două momente etc.). 2. refl. A mijloci. ♦ A se amesteca în raporturile, în legăturile dintre mai multe persoane. [P.i. interpún. / cf. lat. interpono, fr. interposer, după pune].
(Dicţionar de neologisme)

INTERPÚS, -Ă s.m. şi f. (Rar) Mijlocitor. ♦ Persoană care apare într-un act juridic în locul adevăratului interesat. [< interpune].
(Dicţionar de neologisme)

INTERPÚNE vb. I. tr., refl. a (se) pune între..., a (se) intercala. II. refl. a mijloci. ♢ a se amesteca în raporturile dintre două persoane. (după lat. interponere)
(Marele dicţionar de neologisme)

INTERPÚS, -Ă s. m. f. mijlocitor. ♢ persoană care apare într-un act juridic în locul adevăratului interesat. (< interpune)
(Marele dicţionar de neologisme)

interpúne vb. pune
(Dicţionar ortografic al limbii române)

interpús s. m., pl. interpúşi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INTERPÚNE vb. v. mijloci.
(Dicţionar de sinonime)

INTERPÚS s. v. intermediar, mediator, mij-locitor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter interp

Cuvinte se termină cu literele: us pus rpus erpus terpus