interveni dex - definiţie, sinonime, conjugare
INTERVENÍ, intervín, vb. IV. Intranz. 1. A veni între..., a veni la mijloc, a intra în acţiune; spec. a lua cuvântul, a intra în vorbă. ♦ A se amesteca spre a mijloci o împăcare, o înţelegere etc., a face un demers în favoarea cuiva sau pentru ceva; a stărui pe lângă o persoană influentă spre a obţine ceva în favoarea cuiva sau a sa. 2. A se ivi, a surveni, a se întâmpla. A interveni o schimbare. – Din fr. intervenir, lat. intervenire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INTERVENÍ intervín intranz. 1) A intra într-o acţiune; a se încadra în cursul unui proces (influenţând desfăşurarea acestuia). 2) A lua cuvântul (într-o discuţie); a-şi expune opiniile (în cadrul unei dezbateri). 3) A face o solicitare sau un demers (în favoarea cuiva). 4) A se produce între timp şi pe neaşteptate; a surveni. /<fr. intervenir, lat. intervenire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERVENÍ vb. IV. intr. 1. A lua parte la ceva, a intra în acţiune; (spec.) a intra în vorbă, a lua cuvântul. ♦ A face o mediaţie, un demers în favoarea cuiva sau pentru ceva; (peior.) a stărui pe lângă o persoană influentă spre a obţine ceva în favoarea cuiva. 2. A se întâmpla, a surveni, a se ivi. [P.i. intervín şi intervíu, conj. -vină. / < it., lat. intervenire, fr. intervenir].
(Dicţionar de neologisme)

INTERVENÍ vb. intr. 1. a lua parte la ceva, a intra în acţiune; a intra în vorbă. ♢ a face o mediaţie, un dermes în favoarea cuiva; (peior.) a stărui pe lângă o persoană influentă spre a obţine ceva în favoarea cuiva. 2. a se întâmpla, a surveni, a se ivi. (< fr. intervenir, lat. intervenire)
(Marele dicţionar de neologisme)

intervení vb. veni
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INTERVENÍ vb. 1. v. amesteca. 2. v. produce.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter interv

Cuvinte se termină cu literele: ni eni veni rveni erveni