intuiționism dex - definiţie, sinonime, conjugare

intuiționism

INTUIŢIONÍSM s.n. Curent filosofic care opune raţiunii intuiţia, concepută ca o facultate analogă cu instinctul, cu simţul artistic sau cu revelaţia divină, considerând că aceasta ar pătrunde nemijlocit în esenţa obiectelor. [Pr.: -tu-i-ţi-o-] – Din fr. intuitionnisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INTUIŢIONÍSM n. Curent filozofic care absolutizează intuiţia. /<fr. intuitionnisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTUIŢIONÍSM s.n. 1. Curent filozofic iraţionalist care opune raţiunii intuiţia, concepută ca o facultate analogă cu instinctul, cu simţul artistic sau cu relaţia divină, considerând că aceasta ar pătrunde nemijlocit în esenţa obiectelor. 2. Orientare metodologică care respinge logica ca ştiinţă ce precedă matematica, considerând că scopul acestora se reduce la construirea şi intuirea formaţiilor matematice şi logice. 3. Curent idealist-subiectiv care susţine că noţiunile morale nu pot fi fundamentate decât în mod intuitiv. [Pron. -ţi-o-. / < fr. intuitionnisme].
(Dicţionar de neologisme)

INTUIŢIONÍSM s. n. 1. curent filozofic iraţionalist care opune raţiunii intuiţia, concepută ca o facultate analoagă cu instinctul, cu simţul artistic sau cu revelaţia divină, considerând că aceasta ar pătrunde nemijlocit în esenţa obiectelor. 2. orientare metodologică care nu acceptă logica drept ştiinţă ce precedă matematica, considerând că scopul acestora se reduce la construirea şi intuirea formaţiunilor matematice şi logice. 3. curent idealist-subiectiv care susţine că noţiunile morale nu pot fi fundamentale decât în mod intuitiv. (< fr. intuitionnisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

intuiţionísm s. n. (sil. -tu-i-ţi-o-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: in int intu intui intuit

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism onism ionism