invazie dex - definiţie, sinonime, conjugare

invazie

[Sinonime]
INVÁZIE, invazii, s.f. 1. Intrare neaşteptată, năvălire a unei armate inamice într-o ţară (cu scopul de a o cuceri, de a o subjuga); cotropire, invadare; p. ext. năvălire, venire neaşteptată şi în număr mare a cuiva sau a ceva într-un anumit loc. 2. Apariţie rapidă şi masivă, cu caracter de calamitate, într-o regiune, a unor specii de plante sau de animale dăunătoare sau parazite. 3. (Med.) Stadiu în evoluţia ciclică a unei boli infecţioase, care durează de la apariţia primelor semne de boală până la instalarea fenomenelor clinice caracteristice. – Din fr. invasion, lat. invasio.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INVÁZI//E ~i f. 1) Pătrundere masivă a unor forţe armate străine pe teritoriul unui stat cu scopul de a-l cuceri. 2) Apariţie rapidă şi masivă a unor paraziţi sau dăunători într-o regiune. [G.-D. invaziei; Sil. -zi-e] /<fr. invasion, lat. invasio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INVÁZIE s.f. 1. Năvălire, invadare a unei armate asupra unei ţări cu scopul de a o cuceri, de a o subjuga. ♦ Perioadă de început în bolile contagioase. 2. Năpădire, năvălire, năvală; revărsare puternică, extindere năprasnică, rapidă. [Pron. -zi-e, gen. -iei, var. invaziune s.f. / cf. fr. invasion, lat. invasio].
(Dicţionar de neologisme)

INVÁZIE s. f. 1. pătrundere pe teritoriul unui stat a forţelor armate aparţinând altui stat. 2. perioadă de început în bolile infecţioase. 3. năpădire, năvălire; revărsare puternică. (< fr. invasion, lat. invasio)
(Marele dicţionar de neologisme)

invázie s. f. (sil. -zi-e), art. invázia (sil. -zi-a), g.-d. art. inváziei; pl. invázii, art. inváziile (sil. -zi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INVÁZIE s. v. cotropire.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inv inva invaz invazi

Cuvinte se termină cu literele: ie zie azie vazie nvazie