inviolabil dex - definiţie, sinonime, conjugare

inviolabil

[Sinonime]
INVIOLÁBIL, -Ă, inviolabili, -e, adj. Care nu poate fi violat, încălcat, atins. ♦ Care se află în mod legal la adăpost de orice urmărire, de orice atingere, de orice încălcare sau orice pedepsire. – [Pr.: -vi-o-] – Din fr. inviolable, lat. inviolabilis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INVIOLÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) (despre legi, drepturi) Care nu poate fi încălcat; de neviolat. 2) (despre persoane) Care este apărat în mod legal de orice urmărire, atingere sau pedepsire. 3) (despre domicilii, lăcaşe etc.) Care nu poate fi percheziţionat decât în cazuri excepţionale, având autorizaţia procurorului. [Sil. -vi-o-] /<fr. inviolable, lat. inviolabilis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INVIOLÁBIL, -Ă adj. De neviolat; care nu poate fi încălcat, atins. ♦ Care se află în mod legal la adăpost de orice urmărire, de orice atingere, de orice încălcare sau de orice pedepsire. [Pron. -vi-o-. / cf. lat. inviolabilis, fr. inviolable].
(Dicţionar de neologisme)

INVIOLÁBIL, -Ă adj. care nu poate fi violat, încălcat; sacru; care se află în mod legal la adăpost de orice urmărire sau pedepsire. ♢ (despre un domiciliu) care nu poate fi percheziţionat decât în cazurile prevăzute de lege. (< fr. inviolable, lat. inviolabilis)
(Marele dicţionar de neologisme)

inviolábil adj. m. violabil
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INVIOLÁBIL adj. intangibil, sacru, sfânt, (livr.) sacramental, sacrosanct, (rar) sacral. (Drept ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inv invi invio inviol

Cuvinte se termină cu literele: il bil abil labil olabil