involuție dex - definiţie, sinonime, conjugare

involuție

[Sinonime]
INVOLÚŢIE, involuţii, s.f. 1. Modificare regresivă a unui organ sau a unui organism. ♦ P. gener. Proces de transformare regresivă, de regres. 2. Proces fiziologic care constă în revenirea unui organ ce a suferit o mărire de volum la dimensiunile, poziţia şi consistenţa normală. – Din fr. involution, lat. involutio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

INVOLÚŢI//E ~i f. 1) Modificare regresivă; trecere la o treaptă inferioară. 2) Proces de revenire a unui organ mărit anterior (din cauza unei boli) la starea normală. [G.-D. involuţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. involution, lat. involutio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INVOLÚŢIE s.f. 1. Transformare regresivă a unui organ sau organism. ♦ Revenire a unui organism la starea lui normală; situaţia unui organ întors înăuntru. 3. (Mat.) Transformare biunivocă a unei mulţimi în ea însăşi; omografie reciprocă. 4. (Fil.) Trecerea de la eterogen la omogen, de la multiplu la unitate. 5. (Geol.) Ondulaţie a unor strate subţiri de sedimente sau roci detritice care apar sub influenţa acţiunii îngheţului. [Gen. -iei, var. involuţiune s.f. / cf. fr. involution, lat. involutio].
(Dicţionar de neologisme)

INVOLÚŢIE s. f. 1. transformare regresivă a unui ţesut, organ sau organism. 2. revenire a unui organ la starea normală, după o dezvoltare anormală în urma unei boli sau a unei stări organice excepţionale. 3. (mat.) transformare biunivocă a unei mulţimi în ea însăşi. 4. (fil.) trecerea de la eterogen la omogen, de la multiplu la unitate. 5. ondulaţie a unor straturi subţiri de sedimente sau roci detritice care apar sub influenţa acţiunii îngheţului. (< fr. involution, lat. involutio)
(Marele dicţionar de neologisme)

involúţie s. f. (sil. -ţi-e), art. involúţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. involúţiei; pl. involúţii, art. involúţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INVOLÚŢIE s. v. regres.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Involuţieevoluţie
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inv invo invol involu

Cuvinte se termină cu literele: ie tie utie lutie olutie