iradia dex - definiţie, sinonime, conjugare

iradia

[Conjugare]
IRADIÁ, iradiez, vb. I. Tranz. şi intranz. A trimite, a împrăştia raze de lumină, de căldură etc.; a (se) propaga; p. anal. a (se) răspândi, a (se) împrăştia dintr-un punct central în toate părţile. ♦ Intranz. (Despre radiaţii) A cădea pe suprafaţa unui corp. [Pr.: -di-a] – Din fr. irradier, lat. irradiare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A IRADI//Á ~éz tranz. 1) A face să se iradieze; a emite; a radia. 2) (corpuri) A expune unei radiaţii. [Sil. -di-a-] /<fr. irradier, lat. irradiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE IRADIÁ pers. 3 se iradiáză intranz. (despre raze de lumină sau de căldură, despre unde sonore sau electromagnetice) A se împrăştia în toate părţile; a se propaga radial. [Sil. -di-a] /<fr. irradier, lat. irradiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IRADIÁ vb. I. tr. A emite radiaţii de lumină, de căldură etc. în toate direcţiile. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind, part. -iat. / < fr. irradier, it., lat. irradiare].
(Dicţionar de neologisme)

IRADIÁ vb. I. tr. a expune un corp acţiunii unei radiaţii. ♢ (despre radiaţii) a cădea pe suprafaţa unui corp. II. intr. a emite radiaţii de lumină, de căldură etc. în toate direcţiile. (< fr. irradier, lat. irradiare)
(Marele dicţionar de neologisme)

iradiá vb. radia
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ir ira irad iradi

Cuvinte se termină cu literele: ia dia adia radia