iscodi dex - definiţie, sinonime, conjugare
ISCODÍ, iscodesc, vb. IV. Tranz. 1. A cerceta ceva sau pe cineva cu de-amănuntul (şi în ascuns) pentru a afla un secret, adevărul etc.; a spiona. ♢ Refl. recipr. Se iscodeau cu privirea. 2. A pune cuiva întrebări insistente pentru a se informa, pentru a afla un secret etc. 3. A născoci, a inventa un lucru; a scorni, a plăsmui. – Din sl. ischoditi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ISCOD//Í ~ésc tranz. 1) (persoane, lucruri) A urmări pe ascuns cu scopul de a culege informaţii în interesul cuiva; a spiona. 2) (persoane) A întreba cu insistenţă, recurgând la diverse vicleşuguri, pentru a afla un secret; a ispiti. 3) A examina în mod insistent cu privirea. 4) A pătrunde cu mintea în esenţa lucrurilor. 5) A crea în imaginaţie; a izvodi; a ticlui; a născoci; a inventa; a închipui; a fabrica. /<sl. ischoditi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

iscodí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. iscodésc, imperf. 3 sg. iscodeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. iscodeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ISCODÍ vb. 1. v. spiona. 2. v. scruta. 3. (Transilv., Ban. şi Bucov.) a ştirici, (fig.) a descoase. (Îl ~ ca să afle ceva de la el.)
(Dicţionar de sinonime)

ISCODÍ vb. v. afla, analiza, cerceta, concepe, crea, descoperi, elabora, examina, face, găsi, gândi, imagina, inventa, măsura, născoci, observa, plănui, plăsmui, proiecta, realiza, scorni, scruta, studia, urmări.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: is isc isco iscod

Cuvinte se termină cu literele: di odi codi scodi