izomorfism dex - definiţie, sinonime, conjugare

izomorfism

[Sinonime]
IZOMORFÍSM s.n. 1. Relaţie, corespondenţă între două obiecte, fenomene etc. care au aceeaşi structură; identitate de structură. 2. Proprietate a substanţelor cu compoziţie chimică diferită, dar cu structură înrudită, de a se prezenta în aceleaşi forme structurale cristalografice; izomorfie. 3. Termen întrebuinţat de unii lingvişti structuralişti pentru a denumi paralelismul de structură dintre silabă, cuvânt şi propoziţie sau frază. – Din fr. isomorphisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

IZOMORFÍSM n. 1) Corespondenţă între două obiecte, fenomene care au aceeaşi structură; identitate de structură. 2) Proprietate a unor substanţe de a fi izomorfe. /<fr. isomorphisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

IZOMORFÍSM s.n. Identitate de structură. ♦ (Mat.) Corespondenţă biunivocă între două mulţimi cu aceeaşi structură. ♦ Însuşire a unor substanţe cu compoziţie chimică analoagă de a cristaliza în aceleaşi forme cristaline; izomorfie. [Var. isomorfism s.n. / < fr. isomorphisme, cf. gr. isos – egal, morphe – formă].
(Dicţionar de neologisme)

IZOMORFÍSM s. n. 1. identitate de formă, de structură. 2. proprietate a unor substanţe cu compoziţie chimică analoagă de a cristaliza în aceleaşi forme cristaline; izomorfie. 3. (mat.) corespondenţă biunivocă între elementele a două mulţimi cu aceeaşi structură. (< fr. isomorphisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

izomorfísm s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IZOMORFÍSM s. (FIZ.) izomorfie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: iz izo izom izomo izomor

Cuvinte se termină cu literele: sm ism fism rfism orfism